Rut Bryk

Rut Bryk 1950s

RUT BRYK

(1916–1999)

Rut Bryk tunnetaan ensisijaisesti keraamisista teoksistaan. Hänen ensimmäistä figuratiivisen kautensa tuotantoa edustivat keraamiset seinäteokset, joissa esiintyi asetelmia, arkkitehtonisia ja mytologisia aiheita, kasveja ja lintuja. 1960-luvun loppupuolella Bryk alkoi valmistaa suuria arkkitehtonisia keramiikkateoksia, jotka koostuivat lukuisista erimuotoisista ja -värisistä moduuleista.
Monet Rut Brykin monumentaalisista teoksista ovat olennainen osa merkittävistä arkkitehtuurikohteista, kuten Helsinki kaupungintalo, Suomen New Delhin suurlähetystö ja Suomen tasavallan presidentin virka-asunto Mäntyniemestä.

Yksinomaan taiteellisen tuotantonsa ohella Rut Bryk suunnitteli myös yksinkertaisen geometrisia ja voimakkaanvärisiä keraamisia esineitä, hienostuneesti väritettyjä tekstiilejä ja graafisia pintakoristeita Tapio Wirkkalan suunnittelemiin posliinituotteisiin. Rut Brykin tuotanto on ollut esillä eri puolilla maailmaa ja hänen teoksiaan sisältyy johtavien kansainvälisten museoiden kokoelmiin.