Tapio Wirkkala Rut Bryk -palkinto Theaster Gatesille

Nykytaiteen arvostetuimpiin nimiin kuuluva, chigagolainen Theaster Gates on valittu Tapio Wirkkala Rut Bryk -palkinnon saajaksi. Palkinnonsaajan valitsivat Tapio Wirkkala Rut Bryk säätiön kutsusta taiteilija Sasha Huber ja arkkitehti Samuli Woolston.

Theaster Gatesin teokset löytävät muotonsa monipuolisesti performanssi-, maalaus- ja veistotaiteiden piiristä. ”Gates liikuttaa minua voimakkaan runollisella, monitasoisella taiteellaan, jolla hän luo ainutlaatuisia, käsin kosketeltavia maailmoja ja hoivaavia pyhäköitä. Nämä turvalliset tilat tarjoavat puitteet mustan yhteisön kollektiiviselle juhlistamiselle ja äänien vahvistamiselle kotikentällä Yhdysvalloissa sekä valtameren molemmin puolin. Se tekee maailmasta paremman paikan”, kertoo Sasha Huber.

”Minusta on mahtavaa, miten hän käyttää taidemaailman varallisuutta suoraan yhteisön hyväksi, ei mitenkään abstraktisti kuten monet taiteilijat kokevat tekevänsä, vaan ihan suoraan, aidosti ja rehellisesti”, Samuli Woolston kiteyttää.

Dorchester Projects, Chicago, 2014. Image: Sara Pooley. Courtesy Rebuild Foundation.

Professorina Chigagon yliopistossa toimivan Gatesin perustama yleishyödyllinen, kiinteistökehittämiseen keskittyvä Rebuilt -säätiö toimii aktiivisesti paikallisen chigagolaisyhteisön hyväksi. Gatesin töitä on nähty laajalti myös Yhdysvaltojen ulkopuolella, esimerkiksi Palais de Tokyossa Pariisissa, Venetsian biennaalissa sekä Kasselin Documentassa. Helsingissä Gates vieraili vuonna 2017 toteuttaessaan Ihme-nykytaidefestivaaleille yhdessä The Black Monks of Missisippi -kokoonpanon kanssa teoskokonaisuuden The Black Charismatic.

Tapio Wirkkala Rut Bryk -palkinto juhlistaa taiteilijapariskunnan muistoa ja on kunnianosoitus korkeatasoiselle, uutta suunnitteluajattelua kehittävälle ammattitaidolle, materiaaliselle osaamiselle ja perinteisen tekemisen ymmärrykselle.