The North as a Meaning in Design and Art – seminaari
Korundi, Rovaniemi 30.-31.10.2015
Katso koko ohjelma tästä

STILL/LIFE Tapio Wirkkala Retrospective

Korundi , Rovaniemi, 30.10.2015-28.2.2016
www.korundi.fi

”Lapista on minulle tullut paikka, jossa lataan akkuni. Siitä on tullut pelastusköysi johon tartun, kun tunnen hukkuvani. Kun ahdistun havaitessani eurooppalaisen yltäkylläisyyden kaikkine sivuvaikutuksineen, itsekkyyden ja kunnianhimon hikisen tuoksun… kun tunnen hukkuvani ja tuska on kova, poistun Lappiin. Minulle siitä on tullut keskittymisen ja hengissäsäilymisen keino.” – Tapio Wirkkala

”The North as a Meaning in Design and Art” nostaa Tapio Wirkkalan ja Rut Brykin esimerkin kautta tarkastelun kohteeksi pohjoisen merkityksen. Mitä pohjoinen on merkinnyt muotoilulle ja taiteelle – niin yksittäisille tekijöille ja heidän taiteelleen kuin kansallisille tai alueellisille muotoilu- tai taidekulttuureillekin?

Seminaarin aikana Rovaniemen taidemuseossa Korundissa avautuu STILL/LIFE Tapio Wirkkala Retrospective -näyttely, jonka järjestää Tapio Wirkkala Rut Bryk -säätiö. Näyttelyn kuraattorina ja näyttelyarkkitehtina toimii muotoilija Harri Koskinen, jonka ideoima näyttelykonsepti rakentuu Wirkkalan esineiden ja elämäntyön ympärille. Näyttely jakautuu kahteen osioon: LIFE esittelee Wirkkalan työtä ja elämää, työnprosesseja, matkoja ja luovan työn taustoja. STILL osio nostaa Tapio Wirkkalaa esiin taiteilijana. Hänen käsiensä taito jätti monet alan parhaista ammattilaisista varjoonsa. Jos lasinpuhaltajat, valajat tai metallisepät eivät osanneet tehdä jotain Wirkkalan ideoimaa ratkaisua, hän teki ne itse. STILL osioissa nähdään asetelmia Wirkkalan taiteesta vanerista lasiin.

Näyttely tarjoaa visuaalisen kattauksen Wirkkalan tuotannosta vuosien varrelta. Tapio Wirkkala oli uskomattoman tuottelias. Yhdelle asiakkaalle saatettiin tehdä satoja ellei tuhansia luonnoksia, suunnitelmia ja protoja, joista osa meni tuotantoon ja osa vaipui unholaan. Tuttujen klassikoiden lisäksi näyttelyssä nähdään myös harvemmin nähtyjä esineitä ja taideteoksia. Mukana on myös suunnitelmia ja projekteja jotka eivät toteutuneet ja prototyyppejä käyttöesineistä sekä mm. maljakoita joita tehtiin vain yksi kappale.