TAPIO WIRKKALA & RUT BRYK -NÄYTTELYT

8 valotusta – Tapio Wirkkala toisin silmin
Ateneumin taidemuseo, Helsinki 3.6-13.9.2015
www.ateneum.fi

Valokuvanäyttelyssä on mukana kahdeksan tunnettua suomalaista taiteilijaa; Elina Brotherus, Kira Gluschkoff, Pirjo Honkasalo, Jorma Puranen, Matti Saanio, Pentti Sammallahti, Rauno Träskelin ja Sakari Viika. Jokainen taiteilija tekee uuden teoksen omista lähtökohdistaan. Näkökulmat täydentävät kuvaa Tapio Wirkkalasta ja hänen ajatusmaailmastaan. Näyttelyn kuratoi taiteilija Maaria Wirkkala.

Tapio Wirkkala – Venetsian värit
Design Forum Finlandin Showroom, Helsinki 3.6.-17.6.2015
www.designforum.fi, www.helenaoravadesignprojects.fi

Tapio Wirkkalan italialaiselle Veninin lasitehtaalle suunnittelemista töistä koostuva myyntinäyttely. Esillä teoksia myös säätiön kokoelmista ja yksityisistä taidekokoelmista. Näyttelyn järjestää Tapio Wirkkala Rut Bryk -säätiö yhteistyössä Veninin maahantuojan Helena Orava Design Projectsin kanssa. Näyttelyn arkkitehtuurista vastaa sisustusarkkitehti Mikko Laakkonen.

Wirkkala Revisited
Designmuseo, Helsinki 5.6.–1.8.2015
www.designmuseum.fi

Designmuseo juhlistaa Tapio Wirkkala Rut Bryk juhlavuotta galleriassa järjestettävän kesänäyttelyn muodossa. Wirkkala Revisited tulkitsee uudelleen ja elävöittää Wirkkalan elämää ja työtä. Näyttelyn kuraattoriksi on kutsuttu korealainen Bora Hong, joka on soulilaisen Gallery Factoryn johtaja. Hong lähestyy aihetta kädentaitojen ja käsityön näkökulmista. Kuraattorin ideana on tuoda Wirkkalan tuotannon ympärille uusia ääniä: nykysuunnittelijoita, nykytaiteilijoita, koreografeja ja filmintekijöitä. Näyttelyssä on esillä ikonisen suomalaisen muotoilijan uniikkeja ja massatuotettuja alkuperäisteoksia, sekä mm. 3D-printtausmenetelmällä tehtyjä tulkintoja ja sovelluksia muotoilijan esineistä.

Tapio Wirkkala – Rosenthal
Kaustisen Kansantaiteenkeskus 1.6.2015
www.wirkkala.net

Kaustisen Kulttuuri Oy osti vuoden 2014 aikana yli 400 esineen kokoelman Wirkkalan Saksalaiselle Rosenthalin tehtaalle suunnittelemia posliiniesineitä. Wirkkalan Rosenthalille valmistamia esineitä ei ole juurikaan ollut saatavissa Suomessa. Ainutlaatuisen ja maailmanlaajuisesti harvinaisen kokoelman on koonnut saksalainen keräilijä Herman Diederichs useiden vuosikymmenten aikana. Hän halusi etsiä kokoelmalleen kodin Suomesta.

Ajatonta kauneutta – Tapio Wirkkalan lasia ja posliinia Rosenthalille
Suomen lasimuseo, Riihimäki 12.6.‐ 31.12.2015
www.suomenlasimuseo.fi

Suomen lasimuseo järjestää näyttelyn Tapio Wirkkalan suunnittelemista esineistä saksalaiselle Rosenthalille. Wirkkala oli yksi niistä kansainvälisesti arvostetuista huippumuotoilijoista, jotka antoivat kolmenkymmenen vuoden aikana (1956–1985) uudet modernit kasvot arvostetulle Rosenthal-merkille. Näyttelyssä on esillä Tapio Wirkkalan Rosenthalille suunnittelemaa posliinia, keramiikkaa, aterimia ja lasia. Niiden joukossa on myös harvinaisuuksia kuten tuotteiden malleja eri materiaaleista.

Tapio Wirkkala -lasin ja hopean runoilija
Suomen lasimuseon näyttely
Fundación Centro Nacional del Vidrio – Real Fábrica de Cristales de La Granja, Espanja, 30.10.2015-8.5.2016
La Granja San Ildefonso, Segovia, Espanja

The Saivaara exhibition
Gallery of the Finnish Iberian American Institute in Madrid, Espanja, 6.10.-30.11.2015
c/ Caracas, 23 bajo
E-28010 Madrid

STILL/LIFE – Tapio Wirkkala Retrospective Exhibition
Korundi , Rovaniemi, 30.10.2015-28.2.2016
www.korundi.fi

Siida, Inari, 25.3.-25.9.2016
www.siida.fi

Näyttely juhlistaa Wirkkalan pitkää uraa muotoilun ja taiteen saralla. Näyttely on Wirkkalan vuoropuhelu tämän hetken taiteilijoiden ja luovien tekijöiden kanssa. Näyttelyn kuraattorina ja näyttelyarkkitehtina toimii muotoilija Harri Koskinen, jonka ideoima näyttelykonsepti rakentuu Wirkkalan esineiden ja elämäntyön ympärille. Näyttelyssä nähdään myös suunnitelmia ja projekteja jotka eivät toteutuneet. Näyttely jatkaa syyskuussa 2016 Kaustisen Kansantaiteenkeskukseen, josta näyttely siirtyy helmikuussa 2017 EMMA – Espoon modernin taiteen museoon.

Rut Bryk -näyttely
EMMA – Espoon modernin taiteen museo 13.5.-11.9.2016
www.emma.museum

Rut Brykin elämää ja tuotantoa käsittelevä näyttely EMMA – Espoon modernin taiteen museossa.

YHTEISNÄYTTELYT

Pop Art Design
EMMA – Espoon modernin taiteen museo 17.2.-10.5.2015
www.emma.museum

EMMA – Espoon modernin taiteen museossa nähdään keväällä 2015 laaja pop-taidetta ja designia esittelevä näyttely Pop Art Design, joka tulee Vitra Design Museumista Weil am Rheinista, Saksasta. EMMA – Espoon modernin taiteen museo tuotantona näyttelyyn liittyy suomalaista pop-taidetta sekä ajan muotoilua. Näyttelyssä on mukana Tapio Wirkkalan Caravelle -astioita.

Glass from Finland, 1932 – 1973, in the Bischofberger Collection
Le Stanze del Vetro, Venetsia / Italia, 13.4.-2.8.2015

Suomen Lasimuseon pääkuraattorin Kaisa Koiviston ja Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun muotoilun professori Pekka Korvenmaan kuratoima näyttely sisältää myös Tapio Wirkkalan teoksia.

Pathmakers, Women in Art, Craft and Design, Midcentury and Today
MAD –museo New York / USA, 28.4-27.9.2015
www.madmuseum.org/exhibition/pathmakers

National Museum of Women in the arts, Washington / USA, 30.10.2015-28.2.2016
www.nmwa.org

Näyttelyssä mukana Rut Bryk keramiikkareliefi Kyösti Kakkosen kokoelmasta.

Ahlström Voyage
Ahlströmin ruukki, Noormarkku, 11.5.2015
www.ahlstromruukit.fi

Näyttely kertoo A. Ahlström konsernin yli 160-vuotisesta historiasta. Näyttelyssä esitellään myös Tapio Wirkkalan perustamaa A-studiota, joka toimi Ahlströmin muotoilutoimistona vuosina 1957-1965. Näyttelyssä on mukana useita Tapio Wirkkalan suunnittelemia esineitä A. Ahlströmin eri tehtaille. Näyttely on avoinna tilauksesta ryhmille.

SEMINAARIT

Empathy in Architecture
– emotion and embodied simulation in design

Juhlavuoden seminaarisarjan III seminaari
21.4.2015 / Paikka: SES, Kino K-13, Helsinki
Järjestäjä: TWRB -säätiö, Askon säätiö sekä Alvar Aalto Akatemia

Erikoistunut hermosolu eli neuroni, nimeltään peilisolu, löydettiin 1991 sitten neljän italialaisen tutkijan toimesta Parman yliopistossa. Nämä neuronit voivat alitajuisesti jäljitellä toisten käyttäytymistä ja jopa fysikaalisia ilmiöitä ympärillämme, niiden tehtävä on jäljitellä sitä, mitä toinen ihminen tai eläin tekee ja miltä se tuntuu. Löytö avaa jännittäviä näkymiä ihmisen käyttäytymiseen ja sielunelämään, esimerkiksi ymmärtämään tunteita, mielentiloja ja empatiaa taiteessa, arkkitehtuurissa ja muotoilussa. Seminaari luennoitsijat ovat: Tohtori Sarah Robinson (Pavia), tohtori professori Harry F Mallgrave (Chicago), tohtori professori Vittorio Gallese (Parma, peilisolun yksi löytäjistä) ja professori Juhani Pallasmaa (Helsinki, johdatus aiheeseen).

The North as a Meaning in Design and Art
30.–31.10.2015 / Paikka: Korundi, Rovaniemi
Katso koko ohjelma täältä
Järjestäjä: Lapin yliopisto, yhteistyössä Korundin ja TWRB-säätiön kanssa

Lappi oli Tapio Wirkkalalle ja Rut Brykille läpi elämän tärkeä paikka, toinen koti, johon palattiin maailmalta. Konferenssi käsittelee Lapin ja pohjoisen merkitystä eri taiteilijoiden tuotantoon ja elämään sekä paikallisen muotoilu- ja taidekentän kehitykseen.

MUITA TAPAHTUMIA

JUHLA ja Kuksa -lasien lanseeraus
21.5.2015
Järjestäjä: Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiö

Tapio Wirkkala suunnitteli viinilasin vuonna 1956 Suomen lasiteollisuusliiton 275-vuotis juhlanäyttelyyn. Nyt Tapio Wirkkala Rut Bryk -säätiö lanseeraa lasista tuhannen kappaleen uustuotantosarjan juhlavuoden kunniaksi. Lasien myyntipaikat täältä


Tapio Wirkkala ideakilpailun lanseeraus

Korundi, Rovaniemi 30.10.2015
Järjestäjä: Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiö

Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön tuottamassa ideakilpailussa etsitään uusia, innovatiivisia ratkaisuja esittää ja tutkia säätiön hallinnassa olevaa kokoelmaa. Tavallisesta poikkeavalla arkkitehtuurikilpailulla ei etsitä uutta museorakennusta vaan konseptia Wirkkala-”verstaalle”: keinoja siihen, miten museoesineitä voitaisiin yleisemmälläkin tasolla esitellä tulevaisuuden 3D-ja 4D-ympäristöissä. Kilpailun päätyttyä voittajat kutsutaan aiheesta järjestettävään seminaariin kehittämään ideoitaan. Teemaa on valmisteltu kahdessa asiantuntijaseminaarissa, jotka järjestettiin vuonna 2014. Kilpailu lanseerataan Helsinki Design Weekillä ja sen tulokset julkistetaan juhlavuoden lopussa lokakuussa 2016.

Tapio Wirkkala 100 vuotta juhlaraha
7.9. klo 13-17 / Paikka: Rahapajan tehtaanmyymälä
Järjestäjä: Suomen Rahapaja

Tapio Wirkkala juhlaraha suunnittelukilpailun voitti taiteilija Aimo Katajamäen ehdotus.
Katajamäki valitsi juhlarahan teemoiksi ”käsityötaito” ja ”luontokokemus”, jotka muodostavat pohjan koko Wirkkalan tuotannolle. Tule katsomaan kuinka Tapio Wirkkala -juhlarahaa lyödään ja vieraile tehtaanmyymälässämme maanantaina 7.9. klo 13-17 ja hanki kokoelmaasi uusi hopeinen Tapio Wirkkala -juhlaraha. Juhlaraha lyödään 10 € ja 20 € nimellisarvoisena. Viisi nopeinta pääsee osallistumaan tehdaskierrokselle ja tutustumaan Tapio Wirkkala -juhlarahan lyöntiin. Varmista paikkasi ilmoittautumalla osoitteeseen auli.mikkonen@mint.fi. Osallistuminen vahvistetaan viidelle nopeimmalle sähköpostitse.
Suomen Rahapajan tehtaanmyymälä sijaitsee Vantaan Viinikkalassa, osoitteessa Suokallionkuja 4. Otathan mukaan kuvallisen henkilöllisyystodistuksen, sillä tarkistamme kaikilta vierailtamme henkilöllisyyden turvallisuussyistä.

Habitare 2015
Habitare 2015, 9.-13.9.2015
www.habitare.fi

Habitare on mukana juhlavuodessa Antiikkimessuilla sekä Habitaren Ahead! -designalueella.
printattava listaus tapahtumista tästä

9.-13.9.2015
Habitare, ahead!-alue, halli 7
”Monimuotoisuus” pienoisnäyttely
Tapio Wirkkala Rut Bryk –säätiön kuratoima pienoisnäyttely kurkistaa Wirkkalan mittavaan ja monipuoliseen tuotantoon. Suomen kansainvälisesti tunnetuimman muotoilijan Tapio Wirkkalan tuotanto kuului suomalaiseen arkeen useita vuosikymmeniä. Hän oli lasin, puun, posliinin, metallin ja muovin muotoilija, kuvanveistäjä sekä näyttelyarkkitehti ja graafinen suunnittelija. Wirkkala oli erittäin monipuolinen taiteilija, joka pystyi työstämään sujuvasti eri materiaaleja.

9.-13.9.2015
Antiikki-tapahtuma, halli 2
Tapio Wirkkala -kortteli
Wirkkalan tuotantoa myyvien antiikki- ja vintageyrittäjien alue.

10.9.2015 klo 14-15.30
Habitare, Areena-ohjelmapiste, halli 7
Miniseminaari: Tapio Wirkkala-Rut Bryk -juhlavuosi
Ajattelevat kädet – silmät sormenpäissä:
arkkitehti, professori Juhani Pallasmaa
Maailman kansalainen – vahvat juuret:
teollinen muotoilija Barbro Kulvik
Lappi – latautumisen henkireikä:
teollinen muotoilija Antti Siltavuori

11.9.2015 klo 13
Habitare, Artsi-ohjelmapiste
Tapio Wirkkala-Rut Bryk -juhlavuosi
Rut Brykin keramiikkataiteesta suomalaisen muotoilun kultakauden valossa
FT, taidehistorian ja sukupuolen tutkimuksen dosentti Harri Kalha

11.9.2015 klo 14.30
Habitare, Areena-ohjelmapiste, halli 7
Tapio Wirkkala-Rut Bryk -juhlavuosi
KEYNOTE: Being a designer means to tell stories
Architect, Creative Director of Italian design brand Poltrona Frau, writer and curator tells about his point of view to design field and designers work. Architect, Creative Director Marco Romanelli

11.9.2015 klo 15.00
Habitare, Artsi-ohjelmapiste
Tapio Wirkkala-Rut Bryk -juhlavuosi: Tapio Wirkkalan setelisarja
Antti Heinonen, Euroopan keskuspankin setelijohtaja (1998–2008)

11.9.2015 klo 16.30
Habitare, Artsi-ohjelmapiste
Tapio Wirkkala-Rut Bryk -juhlavuosi: Rut Bryk – kuvittaminen ja koristeellisuus ennen ja nyt
FT, taidehistorian ja sukupuolen tutkimuksen dosentti Harri Kalha

12.9.2015 klo 14
Habitare, Artsi-ohjelmapiste
Tapio Wirkkala-Rut Bryk -juhlavuosi: Ajatonta kauneutta – Tapio Wirkkalan posliinia Rosenthalille
Vt. Intendentti Uta Laurén, Suomen lasimuseo

12.9.2015 klo 16.30
Habitare, Artsi-ohjelmapiste
Tapio Wirkkala-Rut Bryk -juhlavuosi: Ajatonta kauneutta – Tapio Wirkkalan lasia
Vt. Intendentti Uta Laurén, Suomen lasimuseo


Wirkkala aarteenetsintä

kesä-syksy 2015, YLE

Onko sinulla Wirkkalan esineistöä kotona? Kerro esineen tarina, kuvaa esine ja lähetä YLE:lle Instagrammin kautta merkinnällä #Wirkkala100. Parhaat palkitaan Wirkkala-aiheisilla lahjoilla! Lisätietota: www.yle.fi/wirkkala100

AFA–residenssi
Hakuaika 1.10.-31.11.2015
Järjestäjä: Arkkitehti Ángel Fernández Alba, Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiö ja Alvar Aalto akatemia
www.afacentre.fi

Espanjalaisen arkkitehtilegenda Ángel Fernández Alban asunnot Madridista ja Mallorcalta toimivat uusina TWRB –säätiön taiteilijaresidensseinä. Residenssin haku käynnistyy vuoden 2015 syksyllä. AFA residenssiin voi hakea työskentelemään suomalainen tai ulkomaalainen taiteilija tai muotoilija.

Wirkkala dokumentti

Marraskuu/joulukuu 2015,  YLE

Tina Cavénin käsikirjoittama ja ohjaama dokumentti Tapio Wirkkalan elämästä ja työstä esitetään YLEn kanavalla loppuvuonna 2015. Dokumenttiin liittyy myös omat YLEn toimittamat verkkosivut, jotka aukaistaan syksyllä 2015.