Rut ja Tapio

“Sharing” Tapio Wirkkala Rut Bryk –säätiön ideakilpailu on ratkennut
Tavoitteena luoda uudentyyppinen keskusteleva ja kansainvälinen designkeskus

Lue tuomariston pöytäkirja täältä

Muotoilija Tapio Wirkkalan ja keramiikkataiteilija Rut Brykin 100-vuotisjuhlavuotta vietetään kahden vuoden ajan. Vuosien 2015-2016 ohjelmiston yksi päähankkeista on kansainvälinen Sharing-konseptikilpailu, jonka tarkoituksena on tuoda pysyvästi esille laaja Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön kokoelma sekä synnyttää uusi designkeskus EMMA – Espoon modernin taiteen museoon.

EMMAn, TWRB-säätiön ja Suomen arkkitehtiliiton järjestämä kansainvälinen ideakilpailu sai 91 ehdotusta Suomesta ja muualta Euroopasta sekä Aasiasta ja Pohjois-Amerikasta. Kilpailu järjestettiin anonyyminä ja kaikille avoimena.

Tuomaristo valitsi viisi erilaista ratkaisua jaetulle ykkössijalle. 20 000 € kokonaissummasta jaettiin voittajille 4.000 euron suuruiset palkinnot:

The Give Collection (FI)
Trails (FI)
Map (UK)
Elävä Arkisto (DE)
Sancho Poncha (US)

Kansainvälinen kilpailu käynnistyi joulukuussa 2015 tavoitteenaan luoda uudenlainen keskusteleva ja kansainvälinen designkeskus osaksi EMMAa. Kilpailussa etsittiin perinteisen näyttelykokemuksen haastavia ratkaisuja Tapio Wirkkala Rut Bryk -säätiön monimuotoisen kokoelman koherentille esillepanolle ja hyödyntämiselle niin tutkimuksen kuin taiteen kentällä. Kysymyksenasettelu haastoi osanottajat pohtimaan arkiston aktiivista yhteiskunnallista roolia, digitaalisia mahdollisuuksia ja vuorovaikutuksellista käyttäjäkeskeistä kokemusta.

TWRB-säätiön kokoelma käsittää yli 5000 esinettä, mallia, piirustusta, luonnosta, prototyyppiä sekä valokuvaa. Mukana on Tapio Wirkkalan ja Rut Brykin työskentelyyn ja uraan liittyvän materiaalin lisäksi paljon henkilökohtaista esineistöä, kirjeitä ja kuvia pariskunnan matkoilta ja elämän varrelta.

Kilpailusta haettiin sekä konseptuaalisia esityksiä että toiminnallisia ratkaisuja arkiston käytännön haasteisiin. Palkituista ehdotuksista yksikään ei ole sellaisenaan toteutettava valmis suunnitelma, mutta keskenään erilaiset ratkaisumallit luovat hyvän pohjan jatkokeskustelulle ja -kehitykselle. EMMA ja TWRB-säätiö jatkavat yhteistyössä eri asiantuntijoiden kanssa tulevan designkeskuksen ja säätiön arkiston toiminnallisten yksityiskohtien kehittämistä. Voittaneiden töiden tekijät kutsutaan Suomeen Rut Brykin 100-vuotispäivänä 18.10.2016 järjestettävään seminaariin keskustelemaan ja kehittämään ideoita. EMMAn uusi designkeskus ja TWRB-säätiön arkistoon perustuva näyttely avataan vuoden 2017 aikana.

Kilpailun järjesti Tapio Wirkkala Rut Bryk säätiö yhteistyössä Suomen arkkitehtiliiton ja Espoon modernin taiteen museon EMMAn kanssa.

Kilpailun tuomaristoon kuuluvat:

Eva Franch i Gilabert – Chief Curator and Executive Director of Storefront for Art and Architecture
Mikko Heikkinen – Arkkitehti, professori, Heikkinen-Kommonen Arkkitehdit
Pilvi Kalhama – Museonjohtaja, EMMA – Espoon modernin taiteen museo
Emmi Keskisarja – Arkkitehti, SAFA:n edustaja
Juhani Pallasmaa – Arkkitehti, Emeritus Professori
Laura Sarvilinna – Ohjelmajohtaja, Suomen messut

Tuomariston Speacial Advisor
Jaana Jalonen – Kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Espoo