Wirkkaladecadescordial4set

Wirkkala suunnitteli huomattavan osan tuotannostaan Iittalalle. Suuren muotoilijalegendan kunniaksi Iittala nostaa juhlavuonna esiin Wirkkalan suunnittelemia tuttuja arkiesineitä ja harvinaisempia lyhytsarjoja.

Neljän vuosikymmenen aikana Wirkkala suunnitteli Iittalalle noin 400 lasiesinettä, joista tunnetuin on Pohjolan talven ja jään innoittama Ultima Thule. Vastavalmistunut Ultima Thule -lasisto otettiin käyttöön Finnairin vuonna 1969 avautuneella Helsinki–New York -reitillä. Ultima Thule löysi tiensä suomalaisten sydämiin kansainvälisenä muotoilun klassikkona ja Finnairin business-luokan lasistona. Juhlavuoden kunniaksi Ultima Thule -sarjaan palautetaan aiemmin tuotannossa olleet kaksi erikokoista lautasta, kuohuviinilasi ja kaadin. Uutena tuotteena vakiovalikoimassa on jämäkkä olutlasi.

Iittala juhlistaa Wirkkalan pitkää uraa valitsemalla jokaiselta neljältä vuosikymmeneltä snapsilasin, joista kootaan juhlavuoden erikoislahjapakkaus. Pakkauksen sisältämät lasit ovat Tapio (1954), Ultima Thule (1968), Niva (1972) ja Kaleva (1980).

Wirkkalan taidetuotannon kohokohtia

Taidelasin valmistus lisääntyi 1950-luvun loppua kohden kysynnän kasvaessa. Tähän kysyntään Wirkkala suunnitteli vuonna 1958

Iittalalle Ovalis-maljakon, jossa korostuvat lasin optiset ominaisuudet. Juhlavuoden kunniaksi Iittala tuo myyntiin erikoiserän Ovalis-maljakoita kirkas/harmaa-liukuvärisenä. Suupuhalletussa maljakossa on juhlavuoden kaiverrus, ja se on saatavilla vain vuoden 2015 ajan.

Myös Wirkkalan suupuhalletut pullot palaavat Iittalan valikoimaan numeroituna sarjana. Alun perin vuosina 1959–1968 valmistettuja pulloja tehdään numeroitu erä 1–2015 kahtena kokona ja neljänä värivaihtoehtona: samma- lenvihreänä, kuparinruskeana, voimakkaan turkoosina ja ajattomana harmaana. Muottiin puhalletun pullon muoto on pelkistetty, ja kaulaa koristaa eleetön lasilanka. Pullo on kaunis sisustuselementti ja taide-esine, mutta toimii myös esimerkiksi karahvina tai yhden kukan maljakkona.

Klassikkoja perusvalikoimassa

Iittalan valikoimassa ovat edelleen Tapio Wirkkalan tuotannosta baarilasistot Tapio ja Gaissa. Wirkkala suunnitteli Tapio-sarjan vuonna 1954 Milanon triennaalia varten. Lasin katseenvangitsija – jalan ilmakupla – syntyy tikkupuhallusmenetelmällä, joka alun perin kehitettiin taide-esineiden valmistuk- seen. Kupla tehdään painamalla märkä puutikku kuumaan lasimassaan. Tapio on pisimpään yhtäjaksoisesti tuotannossa ollut suomalainen lasisarja. Klassisen maskuliininen Gaissa-sarja vuodelta 1972 sisältää tällä hetkellä kolme lasia.

Tuotteiden jälleenmyyntipaikat löytyvät Iittalan sivuilta.